Recordhouders
Een professionele tennisspeler zorgt niet alleen voor de nodige spanning maar kan in de loop der jaren ook voor records zorgen.
Mats Wilander was de enige tennisser die de wedstrijd won op gras en hardcourt.
Ken Rosewall is zowel de jongste en de oudste mannelijke speler in het enkelspel van de Australian Open. Hij won het evenement in 1953 op 18-jarige leeftijd en opnieuw in 1972 op 37-jarige leeftijd.
Martina Hingis werd de jongste vrouw in het enkelspel voor vrouwen. Ze won de Australian Open tegen Venus Williams in 1997, toen ze net 16 jaar oud was.
Margaret Court is de leider als winnaar van de Australian Open in het enkelspel bij de vrouwen.
Andre Agassi won de Australian Open vier keer en behaalde hiermee een record dat heden nog steeds niet verbroken werd.
Wist je dit?
De allereerste wedstrijd van de Australian Open werd gespeeld op een veld voor cricket.
De Australian Open is de enige Grand Slam die wordt gehouden in verschillende landen en steden.
Voor de Australian Open worden elk jaar meer dan 45.000 Wilson tennisballen gebruikt.
Toeschouwers op de Australian Open 2007 aten ongeveer 164.000 ijshoorntjes en 37.305 BBQ worsten.
Voor de Australian Open worden er meer dan 350 scheidrechters opgeroepen.
Het recordpubliek staat op 703.899 toeschouwers (2015).
Al 57 km draad werd gebruikt om 4763 rackets te herbedraden.
Meer dan 300 ballenjongens en meisjes werden ingehuurd voor de Australian Open.
De wedstrijd wordt gespeeld in een gemiddelde temperatuur van 40 graden.
Prijzengeld
In de beginjaren was het prijzengeld geen deelname waard. Vandaag is het anders. Terwijl in 2014 het prijzengeld nog op 25 miljoen stond, stond in 2016 het prijzengeld op 44 miljoen Australische dollar. Een topspeler kan dus een aardige cent verdienen aan dit toernooi.
Nieuwe velden en bescherming tegen de hitte
In het begin werd de Australian Open op gras gespeeld, nadien op hardcourt (vervaardigd uit asfalt, zand, rubber en acrylverf). In 2009 stelde de Australian Open de nieuwe Rebound Ace velden voor die meer bestand zijn tegen de hitte en vaak soms extreme hitte. Vandaag wordt er gespeeld op Plexicushion.
De spelers op de Australian Open hebben vaak te maken met de zinderende hitte van de Australische zomer. De temperatuur op de baan kan stijgen tot 105 graden of zelfs meer. In 2007 was het zo extreem heet dat sommige spelers op intraveneus dienden gezet te worden!
De extreme temperaturen in Australië kan er ook toe leiden dat de tennisballen gaan krimpen of uitzetten. Hierdoor reageren de ballen verschillend, waardoor de spelers uiteraard ook problemen kunnen krijgen in het spelen van hun spel.
Vanwege de extreme hitte, zijn intrekbare daken voorzien die in enkele minuten tijd de velden, spelers en het publiek kunnen beschermen.
De extreme hitte policy
Terwijl sommige toernooien hopen dat het niet regent, heeft de AO een ‘Extreme Hitte Policy’. Een regel die werd geïntroduceerd in 1998 na overleg met een aantal tennissers. Deze policy houdt in dat de organisatie wedstijden kan stilleggen.