Tennisvelden waar de Australian Open op wordt gespeeld

Tennis kan op verschillende ondergronden gespeeld worden. Voor Gram Slams wordt er gebruik gemaakt van gras, gravel of hardcourt (cement/beton). Vroeger werd er ook nog tapijt gebruikt, maar deze velden zijn bijna zo goed als overal verdwenen.

Andere ondergronden zijn: indoor, kunstgras, French court, een iets grovere gravel (Canada Tenn) en kunstgras Smash court.

De Australian Open werd in de beginjaren op gras gespeeld. Een Gram Slam toernooi dat nog steeds op gras wordt gespeeld is Wimbledon. Het nadeel van het spelen op gras is dat de bal niet botst zoals op hardcourt. Grasbanen hebben ook niet altijd dezelfde condities, voornamelijk na regenval. Gras is zeer gevoelig voor water, daarom worden bij regenval de velden meteen bedekt met een zeil. Nadien is de ondergrond extra glad, wat het gras nog minder ten goede komt wanneer erop gespeeld wordt. Het klinkt dan ook logisch dat speelvelden bestaande uit gras niet lang meegaan en het gras snel kapot gaat door het intens gebruik van het gras. Zo moet een grasbaan al na een seizoen volledig heraangelegd worden en vaak zijn ze zelfs al vele eerder niet langer bruikbaar om op te spelen.

Vandaag wordt de Australian Open op hard court gespeeld, op velden die beschikken over inschuifbare daken (goed bij regenval en extreme hitte). Toch zijn de velden heel bijzonder.

Rebound Ace

De velden op de Australian Open zijn vervaardigd uit een special oppervlak dat Rebound Ace wordt genoemd. De velden hebben een acryl oppervlak want ongeacht wat er onder het veld zit, waar de spelers op staan is vervaardigd uit acrylverf. Onder het oppervlak zit een basis van synthetisch rubber die op beton of asfalt is aangebracht. Rebound Ace is gelijk aan de oppervlak dat gebruikt wordt in de US Open maar heeft meer zachtheid en verschilt ook naar gelang de aard van het zand dat werd gebruikt in de verf.

Verschil in spel

Hoe spelers spelen is niet alleen afhankelijk van hun strategie en techniek, maar ook afhankelijk van het veld waarop dient te worden gespeeld. In de regels van tennis werd al uitgelegd hoe het tennis gespeeld wordt. Het verschil in velden maakt het soms moeilijker of makkelijker om de bal over het net te krijgen, dit afhankelijk van de vaardigheid van de speler. Op gras stuitert de bal niet hoog op, terwijl deze dat wel doet op hardcourt. De spelers dienen dus hun manier van spelen aan te passen aan het veld en niet iedereen heeft voeling met alle velden. De waarde van een speler is dus ook afhankelijk van het veld waarop dient gespeeld te worden, wat een heel belangrijke tip is voor wie een gokje wil wagen en een centje wil verdienen.