Winnaars in de Australian Open

Wat een underdogverhaal zo boeiend maakt, is dat hij of zij naar verwachting lijkt te verliezen, maar om welke reden ook alle kansen blijft uitdagen. Gokken op tennisspelers is dus ook rekening houden met de underdogs. In Grand Slam tennis, trotseert een underdogs niet alleen de kansen een keer, twee of drie keer. Ze trotseren ze wel zeven keer alvorens ze zichzelf een Grand Slam winnaar mogen noemen. Laten we eens kijken naar een paar tennis underdogverhalen in de Australian Open.

Wat opmerkelijk is aan Venus Williams is dat ze nog maar pas 17 jaar was in haar eerste finale in een WTA toernooi in 1997(US Open). Ze speelde met een houding alsof ze lak had aan de regels en het haar eigenlijk allemaal niet kon schelen. Een echte tiener op het veld dus. Ook al had ze een zeer groot zelfvertrouwen, Williams verloor toen de finale van de US Open aan iemand jonger dan zijzelf, namelijk de 16-jarige Martina Hingis. Toch won ze later vele toernooien en Grand Slams zoals Wimbledon, de US Open, de Autralian Open en samen met haar zus Serena tot viermaal toe de Australian Open in het dubbelspel.

Een kampioen hoeft geen winnaar te zijn

Met Monica Seles als inspiratie, is Marion Bartoli een van de weinige spelers in het professionele tennis die nog steeds een double-handed forehand en backhand beheerst. Velen zullen gedacht hebben tijdens de Australian Open, dat ze en goede speler was, maar niet meer dan dat.

Haar overwinning in de kwartfinales tegen Jelena Jankovic was opzienbarend en dan volgde haar meest monumentale moment. In de halve finale versloeg ze de onmiskenbare favoriet Justine Henin met 1-6, 7-5, 6-1. Helaas bleek ze te moeten onderdoen in de finale voor Venus Williams.

Een voorbeeld in motivatie was Guillermo Vilas. Hij was zo gefocust op het winnen van de Australian Open, dat hij zes weken vroeger naar ‘downunder’ afzakte om te oefenen.

Shockerend

Een mega shock liep door de Australian Open 2016 toen Rafael Nadal, een van de topfavorieten, in de eerst ronde werd uitgeschakeld door een underdog en landgenoot, Fernando Verdasco. Hetzelfde overkwam hem in 2013. In 2009, 2012 en 2014 won Nadal de Australian Open, maar werdNadal won het grandslamtoernooi in 2009 en stond in 2012 en 2014.

Een laatste knal

De Australian Open in 2016 was de laatste Grand Slam van Lleyton Hewitt. Zijn afscheid wou hij al knallend beleven, maar helaas werd hij al verslagen in de tweede ronden door David Ferrer.

Tijdens ditzelfde toernooi werd de halve finale een ware strijd tussen Novak Djokovic en Roger Federer. Voor de 45ste keer stonden ze tegenover elkaar en allebei wonnen en verloren ze de helft van hun ontmoetingen. De 45ste keer was het Novak die aan de haal ging met de overwinning. De andere halve finale werd gespeeld door Andy Murray en Milos Raonic. Murray won in 5 sets. De finale werd gespeeld onder Murray en Djokovic, net zoals in 2015 en opnieuw (zelfs al stond hij al 5 keer in de finale) verloor Murray.

Nederlandse winnaar

Jiske Griffioen, die aan een rolstoel is gekluisterd, won de finale van de Australian Open in 2015 en 2016. Ook Roland Garros won ze zowel in het enkel als in het dubbelspel. Terecht verkozen tot paralympisch atlete van het jaar!